Cei care nu pleacă

Am cunoscut-o pe Alina în urmă cu vreo 4-5 ani. Ea e primul coach pe care l-am întâlnit și cred ca vă puteți imagina expresia de pe fața mea când mi-a spus că un coach acompanieză o persoană să-și găsească propriile soluții.

Cum adica? Un om tehnic 100%, învățat doar cu ghidaj în această direcție, practică, tehnică … cum poate el înțelege modul în care te-ar putea ajuta un om care nu e în domeniul tău de activitate? Prin calmul și totodată energia ei, detașarea și neinsistența de a mă convinge … m-a cucerit.

 

Ador cum ne schimbăm atunci când suntem în contact cu oameni pozitivi, interesanți și diferiți. Inițial e rezistența (universul tau îți spune că ceva nu are sens, apoi îți pui întrebări, apoi înțelegi iar mai apoi e posibil chiar să fii atras de idee).  Spun asta pentru că de un an sunt și eu coach.

În ultimul timp am ținut mai rar legătura cu Alina, iar de pe blogul ei am aflat că a plecat din Romania. Nu știu motivele pentru care a plecat, însă recunosc că de fiecare dată cînd un român pleacă din țară mă cuprinde o tristețe, pentru că rămân mai puțini oameni care pot construi ceva aici.

La nivel intelectual înțeleg pe deplin motivele pentru care românii se stabilesc în alte țări … la nivel emoțional, mă cuprinde o tristețe.

 

Ironie că spun chiar eu asta, nu? Când in 2012 eu plecam din Romania. Plecasem de atunci cu ideea de a mă întoarce la un moment dat și a ajuta la schimbare. M-am întors și i-am cunoscut pe Cornel, Irinel, Bobby, Vio și împreună cu care am pus bazele AgileHub.  Suntem acum mult mai mulți (lista) și pregătim noi programe și inițiative.

 

În 2015, la CodeCamp Iași, am aflat pentru prima dată de o inițiativă pentru Iași. Țin minte că vorbeam atunci cu colegii mei că ar fi tare interesant să existe și în alte orașe astfel de inițiative: oameni din industrii creative și antreprenori să înceapă demersul pentru a ocupa locuri la mesele unde se iau decizii care ne influențează pe toți.

Zilele trecute am văzut clipul lor (aici). Cât de frumos ar fi ca Iașiul să ne ofere un exemplu și să facem din România țara din care să nu ne dorim să plecăm?!

Suntem noi cei care nu pleacă? Și dacă răspunsul este “Da”, ce facem pentru asta? Cum ne implicăm și sprijinim inițiativele care ajută comunitatea, orașul, țara?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>